Wasgoedverzorging handleiding

Ontdek de adviezen van onze experts

Soin du lingeOp het eerste gezicht is het zo eenvoudig! U doet water in het reservoir, laat het opwarmen en zet de zool van het strijkijzer op het kledingstuk, zonder er ook maar een stukje van te vergeten. Zelfs een man zou het kunnen ... In de praktijk is het iets ingewikkelder, tenminste, als het resultaat onberispelijk moet zijn! We herhalen de basisprincipes. De kunst van het strijken

Waar dient de stoom voor?
Strijken doet u in twee stappen. De eerste stap bestaat uit het bevochtigen van de was, om de textielvezels te tonspannen en te beginnen met ontkreuken. Dat is de rol van de stoom, die onder druk in het hart van de vezels wordt verspreid. De eerste handeling bestaat dus uit het indrukken van de trekker om de stoom te verspreiden.

Wist u dit?

In alle strijktests die in onafhankelijke instituten zijn uitgevoerd, wordt het resultaat 10 uur na het strijken geëvalueerd, en niet meteen. Als de was slechts is gedroogd, komen de valse plooien weer tevoorschijn.

 

Drogen om plat te fixeren
2e stap: het drogen. Door de warme zool van het strijkijzer op de was te drukken, wordt de stoom gedroogd en worden de vezels gladgestreken. Ze vinden hun oorspronkelijke, natuurlijke positie terug. Het is dus niet nodig om voortdurende stoom te verspreiden, dit heeft zelfs het tegengestelde effect! Het dient alleen om de was te bevochtigen, dat is maar de helft van het werk. Een complete droging, aanvullend en onmisbaar voor de kwaliteit van het resultaat, garandeert dat de valse plooien niet weer opduiken.

De taak van de thermostaat
De thermostaat regelt de temperatuur van de zool van het strijkijzer, die altijd moet zijn aangepast aan de textielsoort. Katoen dat u strijkt op 190 °C, wat gebruikelijk is, droogt twee keer zo goed als op 130 °C. Elk soort textiel heeft een optimale temperatuur nodig zodat de vezels glad worden. CALOR volgt de aanbevelingen van de textielsector en u vindt op de thermostaat dezelfde symbolen als op de etiketten van uw kleding.

Welk water gebruikt u?

Alle strijkijzers en stoomcentrales van CALOR zijn ontworpen om optimaal te functioneren met kraanwater. In bepaalde streken met zeer hard water, kunt u een mengsel van 50% kraanwater en 50% gedemineraliseerd water gebruiken. Voeg nooit parfum, ontkalker, essentiële olie of strijkwater toe in uw reservoir, hoewel deze producten in de winkel verkrijgbaar zijn. U kunt uw materiaal beschadigen. Water, alleen maar water!

Win de oorlog tegen kalkaanslag 
Respecteer de aanbevelingen in de handleiding van uw strijkijzer of stoomcentrale, dat is de beste manier om de levensduur ervan te optimaliseren. 

 • De strijkijzers: voor strijkijzers met een geïntegreerd systeem hoeft u niets te doen. Voor de modellen met een antikalkstaafje; verwijder periodiek het staafje en laat het 4 uur weken in azijn of citroensap, voordat u het spoelen weer installeert. Voor modellen met een zelfreinigingsfunctie, start het programma 1 keer per maand of controleer in de handleiding of het proces automatisch is.
 • Voor de centrales: spoel de antikalkverzamelaar elke keer na ongeveer 10 gebruiken op de modellen met een onbeperkte autonomie, zodra het controlelampje van uw centrale aan gaat, als uw centrale hiermee is uitgerust. Voor de centrales met een beperkte autonomie: spoel de bak elke keer na 10 keer gebruiken.

De zool reinigen

fer ultraglissDoor de weken heen kan de zool van uw strijkijzer vuil worden, vezels blijven eraan plakken, zwarte aanslag verschijnt en de stoomgaten kunnen zelfs gedeeltelijk verstopt raken. Resultaat: uw strijkijzer glijdt minder goed en laat soms vlekken achter op witte of lichte stoffen. U kunt de Ultragliss® Diffusion zool van de CALOR-strijkijzers (de zolen met witte lijnen) schoonmaken met een schuursponsje. Maar wacht wel tot de zool lauw is.

Natuurlijk heeft u helemaal geen zorgen als u een strijkijzer heeft met Autoclean® Catalys-zool! De actieve coating hiervan elimineert de vezels die blijven plakken, zodat het strijkijzer altijd perfect blijft glijden. Bij een "ongelukje" kunt u de zool schoonmaken met de zachte (gele) kant van een vochtig schuursponsje.

De juiste gebaren

les bons gestes du repassage

Voor iedereen die geen kaas gegeten heeft van techniek is hier een inhaalles!  

Comfortabele hoogte
Stel de hoogte van de strijkplank zo in dat u uw handen er vlak op kunt leggen, zonder u te buigen.

Strijk op volgorde!
Begin met het sorteren van uw was, zodat u eerst de textielsoorten strijkt waarvoor een lage temperatuur nodig is en eindigt met de stoffen die u op hoge temperatuur strijkt. Bij gemengde stoffen, zoals katoen/synthetisch, stelt u het strijkijzer in op de meest kwetsbare vezel. Als u strijkijzer erg heet is, wacht u een paar minuten nadat u de thermostaat lager hebt gezet.

Handige tip
Voor groot strijkgoed, zoals lakens of tafellakens, zet u stoelen achter de strijkplant om het gedeelte dat u net hebt gestreken uit te spreiden..

Functie stomerij
Gebruik deze om hardnekkige plooien te verwijderen. Voor wijde kleding houdt u het strijkijzer boven de stof en drukt op de functie stomerij.

Snel maar goed
Begin met de binnenkant van de kleding en eindig met de buitenkant. U hoeft niet hard te duwen, de stoom doet het meeste werk en niet het gewicht. Voorkom rondgaande bewegingen die de stof kunnen beschadigen: ga heen en weer, van boven naar onder en van onder naar boven. De zolen van de CALOR-strijkijzers zijn ontworpen om achteruit te strijken zonder valse plooien te maken.

Langdurig resultaat
Voor een onberispelijk resultaat laat u het strijkgoed een paar uur liggen voordat u het draagt.

Overhemden: de methode
Controleer dat alle knopen van het overhemd los zijn, zelfs de manchetten. 

 • Begin bij de kraag, vanuit het midden naar de punten, op de onderkant. Doe dan hetzelfde op de bovenkant. Sla dan de kraag naar buiten en strijk de vouw.
 • Strijk het schouderstuk en de bovenkant van de rug door elke schouderronding over het smalle, afgeronde gedeelte van de strijkplank te glijden.
 • Strijk de polssplit en de plat gevouwen mouwen, aan de voor- en achterkant.
 • Strijk de rug, in een aantal stappen, vanuit het midden naar de zijkanten.
 • Strijk vervolgens beide voorkanten door de schouder weer over het afgeronde gedeelte van de strijkplank te glijden. Glijd de punt van de zool tussen de knopen en eventueel in de zak.

Hang het overhemd onmiddellijk op een hanger.

Broeken, de methode

 Als de broek van wol is of een donkere kleur heeft, legt u een strijkdoek of een dunne handdoek tussen de broek en het strijkijzer om te voorkomen dat de broek gaat glimmen.

 • Keer de broek binnenstebuiten en strijk eerst de zakken. 
 • Glijd de tailleband van de broek over het smalle, afgeronde gedeelte van de strijkplank. Strijk de bovenkant van de broek door hem stapsgewijs rond de strijkplank te draaien.
 • Om de binnenkant van de pijpen te strijken, legt u de broek plat, met de pijpen over elkaar. Leg de binnenbeennaden en de zijkanten van de pijpen op elkaar. Vouw de bovenste pijp naar boven en strijk de onderste pijp. Draai de broek om en strijk de andere pijp net zo.  
 • Strijk de buitenkant van de pijpen, houdt de binnenbeennaden hierbij goed op elkaar. Verwijder de laatste plooien met de functie stomerij.

Doen / Niet doen

Doen

 • Leeg altijd het reservoir van de centrale of het strijkijzer als u klaar bent met strijken, zodat het water er niet in stagneert.
 • Hang overhemden net na het wassen op hangers, zodat ze minder kreuken bij het drogen.
 • Strijk de was als hij nog vochtig is, dat is makkelijker!
 • Gebruik een "mouwplankje", een speciaal accessoire om de mouwen te strijken zonder vouw en details perfect te strijken. Alleen voor de perfectionisten!
 • Strijk alle fijne was met een strijkdoekje: T-shirts met opdruk, gecoate stof of gewaxte jeans, textiel met lurex of metaalvezels ...

Niet doen

 • Laat de thermostaat niet op de laatst gebruikte temperatuur, u moet hem op 0 zetten anders kan hij door de tijd heen minder nauwkeurig worden, omdat de veer binnenin ontspant.
 • Berg het strijkijzer niet staand op: u moet het op de achterkant zetten. 
 • Strijk kwetsbare stoffen zoals zijde of wol, die kunnen gaan glanzen of markeren, niet direct. U kunt beter een strijkdoekje of een dunne  katoenen doek gebruiken, die u tussen het strijkgoed en het ijzer legt. Of in elk geval een test doen op de achterkant ...

 7 wasadviezen

 • Haal de zakken van de vuile was leeg om zakdoeken, munten, bankbiljetten, metrotickets of een winnend lot te verwijderen …
 • Verwijder de klemmen van tuinbroeken, losse gespen en andere metalen onderdelen, die de was of de machine kunnen beschadigen
 • Scheidt de lingerie en andere fijne was, door ze bijvoorbeeld in een speciaal net te doen.
 • Was de witte/lichte was en de donkere was apart.
 • Was de zeer vuile was en de "normaal" vuile was apart.
 • Verwijder moeilijke vlekken met een speciaal product indien nodig, voordat u de was in machine wast.
 • Was handdoeken apart, de kleur kan uitlopen en het gewicht kan doeltreffend wassen van de andere was verhinderen.
Nederlands