Hoe kiest u uw stoomcentrale?

Centrale vapeurOm de opgave van het strijken zo snel mogelijk achter u te laten en het beste mogelijke resultaat te bereiken, is de stoomcentrale de kampioen in alle categorieën. Als u kilo's strijkgoed heeft per week of als u een maniak bent van het perfecte overhemd ... Denk 'stoomcentrale'!

Alles wat u moet weten om te kiezen!Hoe werkt dit?

Een stoomcentrale produceert stoom onder druk (bar) die in het hart van de vezels wordt verspreid. Concreet gezien wordt koud water opgeslagen in een reservoir (centrales met onbeperkte autonomie) of direct in de bak (centrales met beperkte autonomie). Een weerstand verwarmt het water en verandert het in stoom in de drukbak. Elke keer dat u op de trekker drukt wordt stoom in de was verspreid.

 

Welke autonomie?

Onbeperkte autonomie
Centrales met onbeperkte autonomie maken het mogelijk om ononderbroken te strijken, omdat u het reservoir op elk moment kunt vullen, zonder de stekker uit het stopcontact te halen of te wachten tot de centrale is afgekoeld. Geef hier de voorkeur aan als u langer dan anderhalf uur achtereen strijkt. Reservoirs hebben een verschillende inhoud die tot 1,8 l kan bedragen. Om te weten welke modellen een onbeperkte autonomie hebben, kijkt u eenvoudig of u een reservoir ziet (dat soms afneembaar is: nog handiger voor het vullen). Een ander aanzienlijk voordeel is dat de modellen met een onbeperkte autonomie snel opwarmen, ze zijn in 2 minuten klaar voor gebruik.

Beperkte autonomie
In dit geval is de weerstand in de bak gebouwd die als reservoir dienst doet. Het water wordt direct in de bak verwarmd en er is ongeveer 8 minuten wachttijd nodig voordat u kunt beginnen. Een capaciteit van 1 liter zorgt voor een strijkperiode van ongeveer anderhalf uur, dat kan voldoende zijn voor u. Als u niet klaar bent met strijken, moet u de centrale uitschakelen totdat de druk daalt, de bak opnieuw vullen en wachten tot de centrale weer klaar is voor gebruik.

Alle stoomcentrales 

Professionele prestatie

Centrale vapeurDe stoomdruk
In tegenstelling tot strijkijzers verspreiden stoomcentrales stoom onder hoge druk door de was, voor optimale bevochtiging van de vezels. Een aanzienlijk verschil waardoor u 11% strijktijd bespaart. De druk is dus een essentieel criterium voor de keuze van een centrale. Bij CALOR heeft geen enkel model een druk lager dan 4,2 bar.

Het stoomdebiet
Dit wordt uitgedrukt in g/minuut. Eenvoudig gezegd is het de hoeveelheid water gemeten in gram die per minuut wordt verstoven. Hoe hoger dit getal, hoe doeltreffender en sneller het strijken. Boven 80 g/min. continustoom bereiken we een professioneel niveau. Het stoomdebiet is vaak variabel en aanpasbaar aan het soort textiel dat gestreken wordt. Katoen en linnen bijvoorbeeld hebben veel stoom nodig om de vezels te ontspannen, terwijl zijde en synthetische vezels weinig of geen stoom nodig hebben.

De extra stoom
Dit wordt ook wel de functie "stomerij" of "blazen" genoemd. Er wordt een sterke stoomstoot gegeven om rebelse valse plooien glad te strijken, op dikke stof die moeilijker glad te maken is, zoals jeans bijvoorbeeld.  Deze functie bestaat ook op sommige stoomstrijkijzers, maar op de stoomcentrales van CALOR kan de extra stoom 360 g/min. bereiken, ook dat is een resultaat dat een stomerij waardig is.

Verticaal ontkreuken
De stroomoutput kan op gordijnen of kleding op een hanger worden gericht als u het strijkijzer verticaal houdt. Bijzonder handig voor pakken die u de koffer komen ...

De thermostaat
Maar stoom doet niet alles! De thermostaat is onmisbaar om de temperatuur van de zool in te stellen en nauwkeurig aan te passen aan het soort textiel dat u strijkt, zodat de vezels perfect gedroogd worden en de valse plooien niet 1 of 2 uur later weer opduiken ... De thermostaat van de stoomcentrales van CALOR voldoet aan de aanbevelingen die in de textielsector gelden en aangegeven zijn op het etiket van het kledingstuk.

Alle stoomcentrales 

De kwaliteiten van een goede zool

Semelle fer à repasserDe glijkracht
Zolen die moeiteloos glijden (of bijna) vereenvoudigen uw werk en zorgen er onmiskenbaar voor dat u sneller en met minder moeite strijkt. De zolen van de CALOR-strijkijzers staan sinds jaar en dag bekend om hun glijkracht en hun weerstand tegen krassen. De zool Ultragliss is zelfs onderscheiden als de beste glijkracht van de markt** door een onafhankelijk laboratorium.

**Van de 200 meest verkochte strijkijzers in 20 landen, waaronder Frankrijk. GFK verkopen waarde 2010. Test uitgevoerd door een onafhankelijk laboratorium.

De vorm
Deze verbetert ook de strijkkwaliteit. De scherpere punt aan de voorkant stelt u in staat om moeilijke zones te bereiken, zoals kragen, zakken, de binnenkant van de plooien van een rok of broek ... De afgeronde achterkant zorgt voor heen en weergaande bewegingen zonder valse plooien te maken.

De gaten
Deze verspreiden de stoom over de was. Het aantal en de verdeling ervan spelen ook een grote rol in de doeltreffendheid van het strijken.

Het systeem Autoclean
Deze exclusiviteit van CALOR, het systeem Autoclean Catalys®, voorkomt vervuiling van de zool. De actieve coating elimineert voortdurend de vezels en het vuil dat vaak aan de zool blijft plakken, zelfs in normale gebruiksomstandigheden. Door de tijd heen stapelt het vuil zich op en vermindert de glijkracht van het strijkijzer. De zool "blijft hangen" en kan zelfs vlekken op lichte stoffen. Met het Autoclean-systeem blijft de zool altijd perfect glijden.

Alle stoomcentrales 

De levensduur

Stop de kalk!

Kalkaanslag is bijzonder schadelijk voor strijkijzers en centrales. Het vermindert eerst de stoomprestatie, bijvoorbeeld door zich af te zetten op de weerstanden en de gaten voor de stoomverspreiding te verstoppen. Het beschadigt ook de zool, die minder goed glijdt en soms bruine of zandachtige sporen op de stof achterlaat.

 

Het antikalksysteem
Kalk is de belangrijkste vijand van een strijkijzer. Op de stoomcentrales van CALOR zijn twee systemen beschikbaar om de effecten van kalkaanslag te bestrijden. Bij sommige modellen hoeft de roestvrij stalen bak, bijzonder goed tegen roest bestand, alleen maar met water gespoeld te worden nadat u de centrale 10 keer gebruikt hebt.  Andere zijn uitgerust met aan antikalkverzamelaar in de bak, die de levensduur van de centrale optimaliseert: een uitneembare lepel verzamelt de kalkresten in de bak. Als u de lepel onder de kraan moet spoelen, gaat er een controlelampje aan. Dat is alles!

Alle stoomcentrales 

De vergrendeling van het strijkijzer op de basis
Om het statistisch gezien tamelijk vaak voorkomende vallen van het strijkijzer te voorkomen, heeft CALOR een systeem ontwikkeld dat het strijkijzer op de basis vergrendelt: Lock System. Zodra de beugel geplaatst is, kan de centrale veilig worden verplaatst. Een handige beveiliging, waarmee alle stoomcentrales van CALOR zijn uitgerust.

Alle stoomcentrales 

Het gebruikscomfort

Welk water gebruik ik?

De CALOR-strijkijzers zijn ontworpen om te werken met kraanwater of eventueel een mix van 50% kraanwater en 50% gedemineraliseerd water, als het water in uw streek bijzonder hard is. Voeg nooit parfum of strijkwater toe, anders kunt u het strijkijzer ernstig beschadigen!

 

Het afneembare reservoir
Handiger, om direct onder de kraan te vullen.

Alle stoomcentrales 

Systeem Easy-Cord
Dit handige systeem zorgt ervoor dat het snoer niet in de buurt van de was komt, zodat de al gestreken was niet kreukt en het snoer de bewegingen beter volgt.

Alle stoomcentrales 

Functie auto-stop
Deze bijzonder handige functie schakelt de voeding van het strijkijzer automatisch uit na 8 minuten stilstand op de hiel of na 30 seconden op de zool of de zijkant. Erg handig als u de telefoon aanneemt of de jongste gaat troosten ...

Alle stoomcentrales 
Ergonomische handgreep
Omdat het waterreservoir apart is, zijn de strijkijzers van de stoomcentrales bijzonder licht en eenvoudig te hanteren. Het ontwerp en de coating van de handgreep zorgen voor een uitstekende grip en beperken de vermoeidheid.

Alle stoomcentrales 

De belangrijke "pluspunten"

Het vermogen
Dit wordt uitgedrukt in Watt en hoe hoger het vermogen, hoe sneller het strijkijzer de gewenste temperatuur bereikt.

De modus Eco-Energy
Sommige strijkijzers hebben de "green attitude" geadopteerd! Dankzij de modus Eco-Energy gebruiken ze 20% minder energie op de maximale positie.

Alle stoomcentrales 

De compactheid
Centrales nemen meer ruimte in dan een eenvoudig strijkijzer, maar ze hebben hun ontwerp verfijnd en sommige zeer compacte modellen zijn eenvoudiger op te bergen. Ook opbergvakken voor het snoer zorgen voor ruimtewinst.

Alle stoomcentrales 

Nederlands